Loading...

Домашна тахан халва

Домашна тахан халва

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 350 г мед

на върха на ч.л. лимонена киселина

около 350 г тахан (слънчогледов или сусамов)

около 30 мл екстракт от чувен

около 140 мл вода за сиропа

2 л вода за екстракта от чувен

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо се приготвя чувеновия екстракт, като се слага да ври 2 л вода заедно с 1 пълна с.л. сушен корен от чувен, който може да се намери в билковите аптеки. Той е причината, да стане халвата на т.нар. конци. Ври около 2 часа докато стане към 30 мл. Малко преди да е готов се включва друг котлон на слабо.
След като екстракта е готов, на същия силен котлон се слага водата за сиропа, а в нея захарта и когато заври се сипва и глюкозата. Ври около 10 минути. Когато достига към 115-120С (като се сипе капка в студена вода трябва да стане твърда) се сипва лимонената киселина и се дръпва на слабия котлон.
С ръчен миксер се бие за съвсем кратко и се сипва чувена на тънка струя, след което се бие интензивно до получаването на бяла и пухкава маса. Добавя се в купата с тахана и се разбърква, при което се образуват нишките.
Прехвърля се в подходящ по форма и размер керамичен съд, в който има хартия за печене и се охлажда. Желателно е да се консумира след поне 24 часа. С времето настъпва и кристализация и се усещат хрупкави частици. По този начин може да се направи и бяла халва, но вместо тахан се използват различни видове ядки. Трябва да стане така, както е на тези два клипа, доколкото е възможно в домашни условия.

Споделете с Вашите приятели:
Избор на език