Loading...

Фунги Линия

Shop Banner

Гъбите (Fungi) са биологично царство еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Те са сухоземни форми, макар че развитието им изисква влага.
Гъбите подпомагат здравето на имунната система, предпазват от рак, стимулират естественото поддържане на телесното тегло, подобряват качеството на живот на болните от диабет и др. Според Американската здравна организация гъбите са отличен източник на фибри, минерали и витамини, сред които Калий, Фосфор, Калций, Магнезий, Витамин Ц, Витамин Д, Ниацин, Рибофлавин, Тиамин, Фолиева киселина, Витамин Д, Селен и др.
1. Анти рак

Гъбите са изключително богати на антиоксиданти. Това са вещества, които блокират действието на свободните радикали. От своя страна свободните радикали увреждат клетките в човешкото тяло, което може да доведе до рак. Освен това гъбите са богати и на Селен – минерал, който подобрява функцията на чернодробните ензими и подпомага детоксикацията и освобождаването от някои съединения, причиняващи злокачествени заболявания. Селенът предпазва от възпаление, с което намалява темповете на растеж на злокачествените образувания. Това не е всичко. Като богат източник на Витамин Д, гъбите оказват още едно мощно действие срещу рака. Доказано е, че Витамин Д инхибира растежа на раковите клетки, като регулира цикъла на клетъчния растеж. Фолиевата киселина, която се среща в гъбите, играе важна роля в синтеза и възстановяването на ДНК, което също предотвратява мутациите в клетките и предпазва от рак.

2. Диабет

Проучванията показват, че хората с диабет, които приемат храна с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на кръвната захар и подобрено действие на инсулина. Фибрите също така подобряват действието на храносмилателната система, намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват от т. нар. метаболитен синдром. Гъбите осигуряват богатство на фибри, а освен това те съдържат естествен инсулин и ензими, които спомагат за разграждането на захарта в храната. Известно е също, че гъбите подпомагат правилното функциониране на черния дроб, панкреаса и другите ендокринни жлези, като по този начин насърчават образуването на инсулина и неговото правилно функциониране в тялото. Диабетиците също така често страдат от инфекции, особено в крайниците. Естествените антибиотици в гъбите могат да предпазят болните от диабет от тези болезнени и животозастрашаващи състояния.

3. Здраве на сърцето

Проучванията на различните видове гъби, включително Майтаке, Шийтаке и Рейши, показват, че те са с високо съдържание на калий. Калият действа като вазодилататор, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Високото кръвно налягане е свързано с редица смъртоносни състояния, особено сърдечни пристъпи и инсулти. Калият също повишава когнитивната функция, тъй като повишеният поток на кръв и кислород към мозъка стимулира нервната активност. Доказано е, че приемането на гъби под формата на хранителни добавки укрепва здравето на сърцето и предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това приемът на 3 грама бета-глюкани на ден може да понижи нивата на холестерола в кръвта с 10%. Една от гъбите с най-високо съдържание на бета-глюкани е Шийтаке.

4. Имунна система

Селенът, който се съдържа в гъбите, подобрява имунния отговор към вирусите и инфекциите, като стимулира производството на така наречените Т-клетки убийци. От друга страна бета-глюканите, които се откриват в гъбите, стимулират имунната система в борбата с раковите клетки и предотвратяват образуването на тумори. Гъбите са и отличен източник на съществения за здравето на имунната система Витамин Ц. Но това съвсем не е всичко. Гъбите съдържат един рядък и мощен антиоксидант – ерготионеин, който укрепва имунната защита. Ерготионеинът също така помага да се елиминират свободните радикали, които са опасни съединения, отделяни по време на метаболитните процеси на клетките, и могат да причинят различни заболявания. Гъбите съдържат и естествени антибиотици (подобни на пеницилина), които инхибират микробния растеж и гъбичните инфекции.
Древните египтяни дори са ги наричали „растението на безсмъртието”.

Показване на 4 резултата

 • Фунги Линия

  Манатарка на грил 310g

  лв.18.90
  Манатарките са гъби с много богати на хранителни вещества и имат много ползи за здравето.
  Манатарката съдържа до 35% пълноценен протеин, който е балансиран по аминокиселинен състав и включва тирозин, левцин, глутамин и аргинин. Вътрешността на гъбата се усвоява относително лесно в стомашно-чревния тракт и не изисква допълнителни храносмилателни сокове. В тази гъба има значително количество витамин РР и никотинова киселина, витамини от групи В, С, D и Е, макро- и микроелементи, което прави продукта ценен за хранителния ни режим.
 • Фунги Линия

  Гъби Шийтаке 285g

  лв.5.40

  От биохимична гледна точка гъбите шийтаке са богати на протеини, имуностимулиращи и антибактериални съставки. Това с времето ги е направило незаменими в лекуването на хронични болести. Нещо повече –  дори се счита, че облекчават симптомите при редица нелечими (засега) заболявания!

  В този тип гъби откриваме и рекорден брой аминокиселини – цели 18 вида. 8 от тях са от есенциално значение за нашия живот.

  От 60-те години на 20 век е известно, че азиатската гъба понижава нивата на холестерола и предотвратява развитието на хипертония.

 • Фунги Линия

  Гъби Намеко 285g

  лв.5.60

  Гъбите намеко са едни от най-известните в Япония. Те имат мек земен аромат с нотки на кашу. Добър източник са на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин, както и на минерали като калций, калий и натрий.

  Гъбите намеко са изключително полезни и за следните здравословни проблеми: понижават холестерола, борят се с депресии, имат противоракови свойства и повишават имунитета.

  Понижавайки лошия холестерол гъбите са от съществено значение за предотвратяването на различни сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

 • Фунги Линия

  Предястие от мариновани гъби 300g

  лв.5.99

  Комбинацията от толкова полезни гъби е една голяма витаминозна бомба за човешкия организъм.

Избор на език